1.
Za przygotowanie i udostępnienie informacji w innej formie niż określona w art. 332 udostępnianie danych z systemu informacyjnego gospodarowania wodami ust. 5 Wody Polskie pobierają opłatę, z zastrzeżeniem art. 12 dostęp do usług ust. 1 i 2, art. 14 udostępnianie zbiorów i usług innym organom ust. 1 oraz art. 15 udostępnianie zbiorów i usług organom z innych państw członkowskich UE ust. 2 i 3 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o infrastrukturze informacji przestrzennej oraz art. 15 udostępnianie danych z rejestru publicznego ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
2.
Maksymalna opłata nie może być wyższa niż 5000 zł za jedną czynność wskazaną w nocie księgowej.
3.
Opłatę uiszcza się przed udostępnieniem informacji na rachunek bankowy Wód Polskich.
4.
W przypadku nieuiszczenia opłaty Wody Polskie odmawiają udostępnienia tych informacji.
5.
Opłata, o której mowa w ust. 1, stanowi przychód Wód Polskich.
6.
Bezpłatny dostęp do danych z systemu informacyjnego gospodarowania wodami przysługuje:
1)
organom administracji publicznej oraz instytutom badawczym – w celu realizacji zadań ustawowych;
2)
szkołom, uczelniom oraz organizacjom pozarządowym – w celu edukacyjnym.
7.
Minister właściwy do spraw gospodarki wodnej w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw informatyzacji określi, w drodze rozporządzenia:
1)
zakres informacji z systemu informacyjnego gospodarowania wodami podlegających udostępnianiu na warunkach określonych w ust. 1;
2)
sposób udostępniania i ponownego wykorzystania informacji zgromadzonych w systemie informacyjnym gospodarowania wodami;
3)
wysokość opłat za przygotowanie i udostępnianie informacji z systemu informacyjnego gospodarowania wodami podlegających udostępnianiu na warunkach określonych w ust. 1.
8.
Wydając rozporządzenie, o którym mowa w ust. 7, minister właściwy do spraw gospodarki wodnej kieruje się zakresem czynności koniecznych do przygotowania informacji w żądanej formie, a także możliwościami technicznymi pozwalającymi na przygotowanie i udostępnianie danych.